Meten is weten

ATP-meting wordt gebruikt ter contrôle van schoonmaakprocessen. Het principe van een ATP surface test is gebaseerd op het aantonen van de aanwezigheid van ATP (adenosine tri phosphate) op een oppervlak. ATP is een verbinding in celmateriaal. De gemeten ATP is de maat voor de hoeveelheid aanwezig celmateriaal.

Afbreken van vuil

Enzymen zijn natuurlijke eiwitten ontstaan door biotechnologische gisting. Ze versnipperen vuildeeltjes in
hoge snelheid in een continuproces. Ze reinigen alles in huis, dit heeft effect op huisafvoeren, op rioolsystemen,
vervolgens op rivieren en het milieu. Het natuurlijk versnipperen van vet en vuil heeft een diepere reiniging tot
gevolg. Enzymen breken vetten af en verwerken eiwitten en zetmeel. Enzymen zijn efficiënter dan artificiële, chemisch samengestelde middelen die met name fosfaten in het milieu achterlaten.

Hoe werkt het?

De ATP surface test bevat een mengsel van luciferine en luciferase (verbindingen die zorgen voor het lichtgevend zijn van vuurvliegjes). ATP en zuurstof zijn nodig om luciferine door het enzym luciferase om te zetten in oxyluciferine en licht. De hoeveelheid licht die ontstaat in de aanwezigheid van ATP kan worden gemeten,
uitgedrukt in Relative Light Units (RLU) en duidt op aanwezig celmateriaal. Door het aantal RLU voor en na schoonmaak te meten met een ATP surface test kan worden vastgesteld wat de reductie in het aantal gemeten RLU is. Dit is de maat voor het effect van het schoonmaakproces.

Scroll naar boven